12.03.2017. Maribor (Slovenija)

Europsko prvenstvo zračnim oružjem 2017.

U Mariboru je od 06-12.03.2017. održano europsko prvenstvo zračnim oružjem u seniorskim i juniorskim kategorijama. Hrvatska je ostvarila veliki uspjeh osvajanjem tri medalje te još jedne u pokaznoj disciplini natjecanja ekipa.

Snježana Pejčić nova je europska prvakinja u gađanju zračnom puškom. Ona je suvereno došla do zlatne medalje ostavivši iza sebe svu europsku konkurenciju. U ekipnom dijelu sjajno su joj pomagale kolegice, Valentina Gustin (11. mjesto) i Marta Zeljković (33.) koje su na kraju osvojile srebrnu medalju i nakon Brescie (ITA) 2011. ponovno su bile na postolju.

Juniori zračnom puškom odgađali su također sjajn meč, meč koji je bio bolji od starog svjetskog rekorda, ali nažalost ekipa Mađarske je za 0,2 kruga bila bolja, i uz zlatnu ekipnu medalju, ostvarila i novi svjetski juniorski rekord. Borna Petanjek je u istoj disciplini ušao u finale i još jednom osvojio nezahvalno 4. mjesto. U istoj disciplini u finale je ušao i Andrija Mikuljan te je osvojio 5. mjesto.

U finale zračnom puškom plasirao se je u seniorskoj konkurenciji Petar Gorša, a u finalu je osvojio 6. mjesto. I u mješovitim parovima Hrvatska je imala predstavnike. Junior Borna Petanjek i juniorka Danijela Vukadin plasirali su se među 8 ekipa, a na kraju su zauzeli još jedno nezahvalno 4. mjesto.

U seniorskim parovima zračnom puškom nastupili su Petar Gorša i Snježana Pejčić koji su na kraju osvojili 7. mjesto.

Spomenimo i da su drugo mjesto osvojili juniori zračnom puškom u pokaznom natjecanju ekipa iako to nije službena disciplina, ali možda će jednoga dana to biti.