Sve vijesti po datumu objave: Ime kategorije


10.12.2020. Zagreb
Svečana dodjela #BeCROactive nagrada 2020.

Poštovani,

Nacionalni koordinator Europskog tjedna sporta, Ministarstvo turizma i sporta, i ove godine u sklopu Europskog tjedna sporta organizira svečanu dodjelu #BeCROactive nagrada na kojima će nagraditi najaktivnije pojedince, radnu i obrazovnu ustanovu u 2020. godini.

Ovim putem pozivamo vas da i vi sutra, 11. prosinca 2020., od 11 sati, budete dio  virtualne dodjele nagrada koju možete pratiti na sljedećem linku https://vimeo.com/event/541772/19b5ab058b. Navedeni link također možete pronaći i na društvenim mrežama Europskog tjedna sporta (Facebook, Instagram, YouTube i Twitter) i Ministarstva turizma i sporta

U privitku vam dostavljamo i program sutrašnje dodjele nagrada.


09.12.2020. Zagreb
VAŽNO !!! Odgoda natjecanja iz Kalendara HSS-a do kraja 2020. godine !!!

 

Poštovani,

 

Zbog odluke Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani održavanja sportskih natjecanja u pojedinačnim sportovima (osim za sportaše 1.-3- kategorije) koja je na snazi do 21.12.2020. godine, obavještavamo vas o sljedećem:

 

 

  1. 1.      ODGAĐA se održavanje 3. kola 1.Walther Hrvatske lige i 2. Hrvatske lige planirano za 19.-20. prosinca.2020. Novi planirani datum održavanja 3. kola 1.Walther Hrvatske lige i 2.Hrvatske lige je 09.-10.siječnja 2021. godine o čemu će odluku donijeti Izvršni odbor Hrvatskog streljačkog saveza.

 

  1. 2.      ODGAĐA se održavanje 4. kola Hrvatske lige serijskom zračnom puškom, planirano za 12.-13. prosinca 2020. godine na vlastitim streljanama. Navedeno natjecanje planira se održati u prvom slobodnom terminu nakon prestanka važenja epidemioloških mjera o kojem će datumu odluku donijeti Izvršni odbor Hrvatskog streljačkog saveza.

 

 

Stručna služba


04.12.2020. Zagreb
OBAVIJEST - NATJECANJA DO KRAJA GODINE!!

Poštovane članice,

slijedom odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani treninga i natjecanja do 21.12.2020. godine, osim za sportaše 1. - 3. Kategorije sportaša, ovime vas obavještavamo da će Izvršni odbor HSS-a finalnu odluku o održavanju 3. kola 1. Walther hrvatske lige, 2. Hrvatske Lige te 4. kola serijske Lige donijeti najkasnije do 09.12.2020. godine.

Stručna služba

 


03.12.2020. Zagreb
VAŽNO !!! Odgoda redovne sjednice Skupštine HSS-a 16. prosinca 2020. godine !!!

 

Poštovane članice,

 

Sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 27. studenoga 2020. godine kojom je produženo ograničenje broja osoba prisutnih na javnim okupljanjima (25 osoba) do 21. prosinca 2020. godine, obavještavamo vas da se redovna sjednica Skupštine Hrvatskog streljačkog saveza, planirana za srijedu, 16. prosinca 2020. godine, ODGAĐA DO DALJNJEGA.

O novom terminu održavanja redovne sjednice Skupštine Hrvatskog streljačkog saveza bit ćete pravovremeno obaviješteni.

 

Stručna služba

 


03.12.2020. Zagreb
Pojašnjenje Ravnateljstva policije vezano uz prelazak granice sportaša, klubova i reprezentacija koji odlaze na međunarodna natjecanja

Poštovane članice,

na upit oko sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima članova reprezentacija, klubova i sportaša, Ravnateljstvo policije Uprava za granicu obavještava kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao tumačenje da ukoliko se radi o međunarodnim natjecanjima, sportaši ne moraju posjedovati negativan PCR test prilikom povratka u Republiku Hrvatsku ukoliko su izbivali izvan RH do 72 sata.

Ukoliko su boravili izvan RH preko 72 sata, tada im je za povratak potreban negativan PCR test ili će im se odrediti samoizolacija na željenoj adresi do prispijeća negativnog PCR testa.

Po dobivanju negativnog PCR testa u RH, dužni su se javiti teritorijalno nadležnom epidemiologu kako bi im se ukinula samoizolacija.

Navedena uputa tijekom jučerašnjeg dana dostavljena je na sve granične prijelaze i po njoj se već postupa.

Stručna služba


30.11.2020. Zagreb
Pojašnjenje odredbe vezane uz ograničenja natjecanja i treninga u sportu Odlukom Stožera civilne zaštite od 27. studenoga 2020. godine!!

Poštovane članice,

u cijelosti donosimo pojašnjenje Ministarstva turizma i sporta a vezano uz ograničenje natjecanja i treninga:

NACIONALNIM SAVEZIMA
- svima -
KROVNIM SPORTSKIM UDRUŽENJIMA
- svima -
PREDMET: Pojašnjenje odredbe vezane uz ograničenja natjecanja i treninga u sportu
Odlukom Stožera civilne zaštite od 27. studenoga 2020. godine


Poštovani,
Nastavno na mnogobrojne upite nacionalnih sportskih saveza o tumačenju Odluke o nužnim
epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne
epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID – 19 putem
okupljanja od 27. studenoga 2020. godine (https://civilnazastita.
gov.hr/UserDocsImages/CIVILNA%20ZA%C5%A0TITA/PDF_ZA%20WEB/Odluka
%20-%20ograni%C4%8Davanja%20okupljanja%20i%20druge%20mjere.pdf) u nastavku
vam donosimo pojašnjenje navedene odluke.


Točkom III. stavkom 1. podstavkom 18. donesene Odluke propisana je „zabrana svih treninga
i natjecanja osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji
i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima
te treninga i natjecanja vrhunskih sportaša (sportašice i sportaši I., II. i III. kategorije) u
individualnim sportovima.


Dakle, navedena odluka za individualne (pojedinačne) sportove (karate, tenis, boćanje,
kuglanje, veslanje, streljaštvo, stolni tenis i sl.) dopušta iznimno treninge i natjecanja samo
za vrhunske sportaše (I., II. i III. kategorije).


Vrhunski sportaši (I., II. i III. kategorije) su sportaši kojima je na temelju ostvarenih rezultata
izdano rješenje od strane Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora ili
Hrvatskog sportskog saveza gluhih. Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor
i Hrvatski sportski savez gluhih za izdavanje navedenih rješenja imaju javnu ovlast temeljem
članka 6. stavka 4. Zakona o sportu.


Napominjemo kako kod individualnih (pojedinačnih) sportova odredba nije vezana uz uzrast
pa tako kategorizacija vrhunskog sportaša može biti izdana i osobi koja je mlađa od 18
godina te isti sportaš ima mogućnost treniranja i natjecanja sukladno Odluci Stožera.


Kod ekipnih sportova (nogomet, košarka, rukomet, odbojka, vaterpolo, ragbi i sl.) kategorizacija nije kriterij za dopuštene treninge i natjecanja, već su isti dopušteni onim klubovima odnosno njihovim seniorskim ekipama koje nastupaju u 1. i 2. rangu natjecanja na nacionalnoj razini (bez obzira zove li se prvi rang 1. liga ili npr.- Premierliga, a drugi rang 1. liga, 1.b liga ili 2. liga) te juniorskim ekipama koje igraju isključivo 1. odnosno najviši rang nacionalnog natjecanja u pojedinom ekipnom sportu.


Uredba o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za vrhunska sportska postignuća, ekipna postignuća u pojedinačnim sportovima tretira kao „ekipno postignuće u pojedinačnim sportovima“, kao i Pravilnik o kategorizaciji vrhunskih sportaša Hrvatskoga olimpijskog odbora te se sportaši u sportovima poput boćanja, kuglanja, stolnog tenisa, tenisa, streljaštva i sl. koji su nedvojbeno pojedinačni ili individualni sportovi razvrstavaju u kategorije, razvojne programe (https://www.hoo.hr/hr/dokumenti/5314-razvojni-programi) i slično kao sportaši u pojedinačnim odnosno individualnim sportovima, a ne ekipnim.


Potpuno ista analogija primjenjuje se i kod tumačenja odluka Stožera civilne zaštite vezano uz podjelu na ekipne i individualne (pojedinačne) sportove.
Također, napominjemo kako točka VII. navedene Odluke glasi „Ako je posebnom odlukom za područje pojedine jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave određena blaža epidemiološka mjera od mjera propisanih ovom Odlukom, primjenjuje se ova Odluka“ te nastavno na navedeno, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu donijeti strože epidemiološke mjere od mjera propisanih ovom Odlukom.


Zaključno, želimo istaknuti kako smo svjesni težine situacije u kojoj se propisanom Odlukom našao cijeli sustav sporta, međutim zbog neumoljivog rasta broja zaraženih i hospitaliziranih bolesnika, u suradnji s drugim resorima na razini Vlade morali smo donijeti ove teške, ali nužne mjere.
S obzirom na ozbiljnost problema s kojim se suočavamo pojavom pandemije koronavirusa molimo vas za još malo razumijevanja i strpljenja te vjerujemo kako će se, ukoliko svi zajedno budemo dovoljno odgovorni u ispunjavanju svih epidemioloških preporuka, sportaši uskoro vratiti svojim redovitim aktivnostima.


S poštovanjem,
Ministarstvo turizma i sporta


26.11.2020. Zagreb
Proglašenje najboljih strijelaca za 2019. godinu i investicija u sportsko streljaštvo u iznosu od milijun kuna

Jučer je u Zagrebu, u Poslovnom centru Almeria, održano Proglašenje najboljih strijelaca za 2019. godinu kao i svečana dodjela sufinanciranog sportskog oružja članicama Hrvatskog streljačkog saveza. Događaj je održan uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Poseban gost na proglašenju bio je Ministar obrane Republike Hrvatske gospodin Mario Banožić koji je djelatnicima MORH-a Snježani Pejčić i Petru Gorši uručio nagrade za najbolje strijelce

Svečanosti su prisustvovali uvaženi gosti – gospodin Josip Pavić, viši savjetnik Ministrice turizma i sporta, gospodin Milan Čolić, pomoćnik pročelnika za sport i mlade Grada Zagreba, gospodin Nikola Dragaš, predsjednik Sportskog saveza grada Zagreba te gospođa Biserka Vrbek, pomoćnica glavnog tajnika HOO-a za pravne poslove.

Najboljim strijelcima proglašeni su:

Snježana Pejčić – PUŠKA

Petar Gorša – PUŠKA

Matea Omazić – PIŠTOLJ

Uroš Kačavenda – PIŠTOLJ

Josip Glasnović – TRAP

Valentina Pereglin – SAMOSTREL

Andrej Krstinić – SAMOSTREL

Priznanje je uručeno i evidentnom olimpijskom kandidatu Josipu Glasnoviću koji je 2019. godine na Svjetskom kupu u Al Ainu, UAE, izjednačio svjetski rekord i osvojio još jednu olimpijsku kvotu za Hrvatsku.  

Uz najbolje strijelce nagrade su dodijeljene i njihovim trenerima:

Seno Čusto – trener Snježane Pejčić

Siniša Vitez – trener Petra Gorše i Mateje Omazić

Mirela Skoko-Ćelić – trener Uroša Kačavende

Branko Pereglin – trener Josipa Glasnovića

Tihana Odlešić Kačavenda – trener Valentine Pereglin

Dean Vignjević – trener Andreja Krstinića

Ovom prigodom dodijeljeno je i sufinancirano zračno sportsko oružje, koje su zajednički sufinancirali Hrvatski streljački savez, Ministarstvo turizma i sporta, te klubovi i društva - članice Hrvatskog streljačkog saveza.

Investicija od milijun kuna za sportsko oružje i streljivo najveća je investicija ovog tipa u sportsko streljaštvo u Hrvatskoj.

Svečanost je pozdravnim govorom zatvorio Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić.


26.11.2020. Zagreb
OBAVIJEST O OTKAZIVANJU NATJECANJA !!!

 

Poštovani učesnici 3. Turnira olimpijskih nada,

 

Ovime vas obavještavamo da Zagrebački streljački savez kao organizator OTKAZUJE organizaciju 3. Turnira olimpijskih nada predviđenog za 28.11.2020. godine, sukladno novim epidemiološkim mjerama Vlade Republike Hrvatske od 26.11.2020., a koje su na snazi od 28.11.2020. godine.
 
 
Stručna služba

16.11.2020. Zagreb
OBAVIJEST ČLANICAMA - Redovna sjednica Skupštine HSS-a 16. prosinca 2020. godine

 

Poštovane članice,

 

Redovna sjednica Skupštine Hrvatskog streljačkog saveza održat će se u srijedu, 16. prosinca 2020. godine s početkom u 17:00 sati u Velikoj dvorani Poslovnog centra „Almeria“, Zagreb, Ulica grada Vukovara 284. Teme sjednice su Rebalans Financijskog plana za 2020. godinu i Plan i program rada s financijskim planom Hrvatskog streljačkog saveza za 2021. godinu.

 

Na linkovima dolje nalaze se Poziv na redovnu sjednicu Skupštine i obrazac Punomoći za delegate.

 

Stručna služba


06.11.2020. Zagreb
Primjena brzih testova na SARS-CoV2, obavijest - 50% jeftiniji testovi za sportaše!

Poštovani,

 Obavještavamo vas kako je na stranicama Hrvatskog zavoda  za javno zdravstvo objavljena nova, peta verzija prioriteta i uputa za testiranje i prekid izolacije i karantene, koja sadrži i uputu za primjenu brzih antigenskih testova na SARS-CoV2.

 Prema tumačenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ti testovi su manje osjetljivi i njihova primjena preporuča se kod simptomatskih osoba koje su bile izložene oboljeloj osobi, ali ne i za preventivna testiranja osoba bez simptoma, jer daju lažno negativne rezultate pa se ne mogu primjenjivati za isključenje bolesti.

Najnovije preporuke vezane uz testiranje i prekid izolacije nalaze se na sljedećoj poveznici:

 https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Kriteriji-za-testiranje-na-SARS-CoV-2-prekid-izolacije-i-karantene-ver-5.pdf

 

Također, Hrvatski zavod za javno zdravstvo je, na inicijativu Ministarstva turizma i sporta, a s ciljem što veće pomoći sektoru sporta u doba pandemije bolesti COVID-19, donio Odluku o 50% nižoj cijeni testiranja na COVID-19 (RT-PCR) u odnosu na cijenu određenu Cjenikom Zavoda za testiranje na SARS-CoV-2 RT-PCR-3 ciljne sekvence. 

Odluku o nižoj cijeni testiranja donijelo je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a istu vam dostavljamo u privitku. 

Napominjemo također kako je Ministarstvo turizma i sporta dalo uputu Hrvatskom olimpijskom odboru za otvaranje posebne stavke u dijelu Javnih potreba u sportu s koje će se sufinancirati testiranje te će odobriti prenamjenu neiskorištenih sredstava za tu svrhu. Također, sukladno uputi, o načinu korištenja ove pogodnosti Zdravstvena komisija HOO-a izradit će poseban protokol. 

 

Stručna služba