Sve vijesti po datumu objave: Ime kategorije


07.01.2021. Zagreb
Natječaji Ministarstva turizma i sporta - VAŽNO.!!

 

Poštovane članice,

 

Skrećemo pažnju na javne natječaje Ministarstva turizma i sporta RH kako slijedi: 

 

1.  Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2021. godini

Natječaj je otvoren danom objave na mrežnoj stranici Ministarstva turizma i sporta, odnosno od 16. prosinca 2020. godine do 20. siječnja 2021. godine

 

2.  Natječaj za sufinanciranje sportskih programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja u 2021. godini

Natječaj je otvoren danom objave na mrežnoj stranici Ministarstva turizma i sporta, odnosno od 15. prosinca 2020. godine do 15. siječnja 2021. godine.

 

3.  Javni poziv za sufinanciranje organizacije velikih sportskih manifestacija u 2021. godini - Otvoren do 16. siječnja 2021. godine

Javni poziv otvoren je danom objave na mrežnoj stranici Ministarstva turizma i sporta, odnosno od 16. prosinca 2020. godine i traje do 16. siječnja 2021. godine. 

 

Sve detaljne upute, informacije i obrasce možete pronaći na poveznici https://mint.gov.hr/javni-pozivi-i-natjecaji-11414/s-p-o-r-t/22182 

 

Stručna služba


05.01.2021. Zagreb
VAŽNO !!! Odluka IO o održavanju natjecanja iz Kalendara natjecanja HSS-a u narednom razdoblju

 

Poštovane članice,

 

S obzirom na odluku civilnog Stožera Republike Hrvatske o zabrani turnirskog tipa natjecanja, Izvršni odbor Hrvatskog streljačkog saveza na svojoj 8. sjednici donio je Odluku o ODGODI održavanja natjecanja Hrvatske Lige (1.WHL i 2.HL te Liga SZP) do trenutka dozvole Civilnog stožera Republike Hrvatske za održavanje istih. 

 

Natjecanja u pojedinačnim sportovima dozvoljena su svim sportašima I.-VI. kategorije (HOO) te, prema uputama MINTS-a, kandidatima za reprezentaciju (nekategorizirani), čiji nastup uz valjanu argumentaciju nacionalnog Saveza mora odobriti Hrvatski olimpijski odbor. Kako hrvatsku reprezentaciju čekaju nastupi na Europskom prvenstvu zračnim oružjem u Finskoj koncem veljače 2021., Izvršni odbor HSS-a donio je Odluku o uvrštavanju Izbornih natjecanja za pojedinačne nastupe u Kalendar natjecanja HSS-a za 2021. godinu pod nazivom:

 

- 4. Izborno natjecanje za EP (Osijek) – 16.-17.01.2021.

- 5. Izborno natjecanje za EP (Solin) – 23.-24.01.2021.

 

Sve ostale izmjene i dopune Kalendara za 2020. i 2021. godinu možete pronaći u dokumentaciji i na linkovima dolje.

 

Stručna služba

 


30.12.2020. Zagreb
Pravilnik o kategorizaciji sportaša

Poštovane članice,

U prilogu se nalazi Izmjena i dopuna Pravilnika o kategorizaciji sportaša,koja je usvojena na 59. elektroničkoj sjednici Skupštine 23.12.2020. godine, kao i pročišćeni tekst Pravilnika o kategorizaciji sportaša.

Predmetnim izmjenama i dopunama Pravilnika o kategorizaciji sportaša utvrđuje dodatno pravo na produljenje kategorizacija sportaša, za kategorizacije, kao i utvrđena produljenja, koje istječu 31.3.2021. s pravom na produljenje do 31.8.2021.

Stručna služba


21.12.2020. Zagreb
Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama i preporukama radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 - na snazi od 21.12.2020. do 10.1.2021.!!

Poštovani,

U privitku vam dostavljamo Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, koju je donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, a koja stupa na snagu 21. prosinca 2020. godine.

U odnosu na odredbu točke III. stavka 1. podstavka 15. Odluke od 27. studenoga 2020. godine koja se primjenjuje  do 21. prosinca 2020. godine, a prema kojoj vrijedi zabrana svih treninga i natjecanja osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima te treninga i natjecanja vrhunskih  kategoriziranih sportaša (sportašice i sportaši I., II. i III. kategorije) u individualnim (pojedinačnim) sportovima, točkom III. stavkom 1. podstavkom 15. nove Odluke dodatno se dopušta:

 -  umjesto treninga i natjecanja za kategorizirane vrhunske sportaše u individualnim (pojedinačnim) sportovima dopuštaju se treninzi i natjecanja svih kategoriziranih sportaša u individualnim (pojedinačnim) sportovima (I. do VI. kategorija),

- dopuštaju se treninzi i natjecanja za klubove koji se u individualnim (pojedinačnim) sportovima natječu u seniorskoj konkurenciji u ekipnim klupskim natjecanjima na nacionalnom nivou u najvišem rangu u liga sustavu natjecanja. Najviši rang u liga sustavu natjecanja u seniorskoj konkurenciji u ekipnim klupskim natjecanjima podrazumijeva ona ligaška natjecanja u kojima se u najvišem rangu natjecanja odigravaju susreti/utakmice između klubova i formira tablica kojom se proglašava seniorski prvak Hrvatske na kraju natjecateljske sezone (npr. 1. stolnoteniska liga, 1. boćarska liga i sl.), a neovisno o nazivu te lige odnosno najvišeg ranga (1. liga, Premier liga i sl.). Ova odredba se odnosi samo na takav slučaj, a ne turnirska natjecanja, seriju mitinga i slično na kojem istovremeno sudjeluju sportaši iz više klubova pojedinačnih sportova, a samo natjecanje u svom nazivu sadrži riječ „liga“ i sl.,

i

- iznimno će se dopuštati i treninzi i natjecanja za sportaše nacionalne razine koji se pripremaju za europska i svjetska natjecanja sukladno popisu koji, na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog sportskog saveza gluhih, odobri Ministarstvo turizma i sporta. U ovome slučaju mogu trenirati samo oni sportaši za koje tri navedene krovne sportske organizacije dostave popise po sportovima i natjecanjima za koja se pripremaju, a Ministarstvo ih odobri. Hrvatski olimpijski odbor je već dostavio sumarne brojke po sportovima za sportaše koji će sudjelovati na natjecanjima do 30. ožujka 2020, a naknadno će dostaviti popise sportaša po sportovima. Ova odredba se primjenjuje i na ekipne i individualne (pojedinačne) sportove za one sportaše kojima treninzi i natjecanja nisu dopuštena temeljem ostalih važećih odredbi Odluke.

Molimo vas da se držite striktne primjene svih Odluka stožera te važećih epidemioloških mjera i preporuka kako bi što prije došlo do popuštanja istih te skorog vraćanja sustava sporta u uobičajeni način funkcioniranja.

Povratak punom opsegu treninga za sve ostvarit će se onoliko brzo, koliko zajedno budemo odgovorni u ispunjavanju svih epidemioloških mjera i preporuka.

Nastavno na Odluku o zabrani napuštanja područja županija koja stupa na snagu 23. prosinca 2020., Stožer za civilnu zaštitu RH izdao je i Uputu za primjenu iste.

Na sljedećoj poveznici https://civilna-zastita.gov.hr/vijesti/uputa-za-primjenu-odluke-o-zabrani-napustanja-podrucja-zupanija/3313 možete pronaći Uputu u kojoj se objašnjava kako su putovanja na natjecanja i treninge za one sportaše i ekipe kojima je to dozovoljeno Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja opravdani razlog za dobivanje propusnice za međužupanijska putovanja. Također, na poveznici se nalaze i svi potrebni kontakti za odobravanje istih.


18.12.2020. Zagreb
Sastanak predsjednika ISSF-a Vladimira Lisina sa predstavnicima europskih nacionalnih saveza!!

Poštovane članice,

 

U ponedjeljak, 14. prosinca 2020. godine održan je ZOOM sastanak predsjednika ISSF-a Vladimira Lisina sa predstavnicima Kontinentalnih federacija, a između ostalog i sa članicama koje pripadaju Europskoj streljačkog konfederaciji. Sastanku je prisustvovao 61 predstavnik zemalja članica.

 

ISSF je dao Izvješće o učinjenom u ovoj godini:

 

-        U 2020. godini održana su 3. video sastanka Izvršnog odbora ISSF-a

-        Administrativno vijeće ISSF-a je na svojoj sjednici 13. prosinca 2020. godine donijelo odluku o         članovima Komiteta – radnih tijela ISSF-a

-        Zaštita okoliša – upravljanje rizikom zagađenja od olova i konzultacije sa relevantnim tijelima u EU

-        Napravljene su izmjene i dopune Općih pravila ISSF-a sa:

  1. Uputama za organizatore ISSF natjecanja
  2. Ugovorima za organizatore ISSF natjecanja
  3. Obveznim disciplinama na Svjetskim prvenstvima, svjetskim kupovima i ISSF grand prix natjecanjima

 

Više na poveznici https://www.issf-sports.org/theissf/rules_and_regulations.ashx

 

Od 2021. godine uvode se dva nova sistema rangiranja sportaša:

 

  1. Godišnja svjetska rang lista – sva ISSF natjecanja u tekućoj godini od 1.1.-31.12.
  2. Kumulativna rang lista – kvalifikacijska rang lista za olimpijske igre

 

Više na poveznici https://www.issfsports.org/getfile.aspx?mod=docf&pane=1&inst=474&file=ISSF-Ranking-System-2021-2024.pdf

 

Donesene odluke:

 

-        Privremene mjere za testiranje na COVID-19

-        Odobrene su nove administrativne naknade

-        Razvijena su nova pravila za pušku, pištolj i leteće mete (uporaba VAR sistema)

-        Odluke o novom formatu za mix timove i ekipne nastupe

-        Odluka o NENAPLATI članarina za 2021. godinu

-        Novi sustav edukacija za trenere

 

O svemu više na poveznici https://www.issf-sports.org/

  

Olimpijske igre Pariz 2024.

 

Međunarodni Olimpijski komitet imao je za cilj smanjiti broj sportaša na Olimpijskim igrama te je donio odluku da se neće povećavati broj disciplina po sportu. Za streljaštvo smanjio je 20 kvota te će za Olimpijske igre u Parizu strijelci imati priliku osvojiti 340 kvota što nas još uvijek stavlja na 4. mjesto po broju kvota među svim sportovima.

Zbog nemogućnosti povećanja disciplina, većina članova Izvršnog odbora te članovi Komiteta za leteće mete i Komisije sportaša predložili su da se na OI Paris 2024 uvede disciplina mix team skeet umjesto discipline mix tim trap koja će biti na programu OI Tokyo 2021. Nakon obaju održanih igara, napravit će se analiza te će se naknadno odlučiti koja će od ovih dviju disciplina biti predložena za OI Los Angeles 2028.

 

Više o svemu možete pročitati na stranicama ISSF-a https://www.issf-sports.org/

 

Što se tiče Europe, za sada je još uvijek u planu održavanje Europskog prvenstva u Finskoj (veljača 2020. godine-10m). Nakon finalnih prijava za Europsko prvenstvo nacionalne federacije dobit će detaljnije upute o održavanju istog.

 

Također je u planu i održavanje Europskog prvenstva u Osijeku (25m, 50m, 300m, leteće mete).

 

Oba natjecanja planiraju se održati uz posebno provođenje epidemioloških mjera o čemu će svi Savezi biti i dodatno obaviješteni.

 

Hrvatski streljački savez


15.12.2020. Zagreb
Posljednji pozdrav Branimiru Horvatu

Od posljedica zaraze korona virusom  u 76. godini je preminuo  Branimir  Horvat, dugogodišnji strijelac i voditelj Streljačkog društva „Metalis“ Donja Stubica, dobri duh stubičkog i zagorskog streljaštva. U streljaštvu je bio od 1957. godine.

U natjecateljskoj karijeri osvojio je brojne medalje, posebno u gađanju vojničkim oružjem, uz ostalo bio je prvak bivše države u gađanju  vojničkom puškom 7,9 mm, prvak Hrvatske serijskom zračnom i malokalibarskom puškom. Kao predsjednik, tajnik i trener donjostubičkog streljačkog društva odgojio je mnoge generacije odličnih strijelaca i, uz brata Veljka, najzaslužnija je osoba  za razvoj i održanje streljaštva u Donjoj Stubici do danas.

Dobitnik je i više priznanja, zadnje koje je dobio bila je početkom ove godine nagrada za životno djelo koju mu je dodijelila Sportska zajednica Grada Donja Stubica. Primajući nagradu rekao je: „Ja se znam šaliti da to znači da sam sad gotov, ali ipak mislim da moram još puno raditi, bar da se još nekoliko generacija usavrši u streljaštvu“. Na žalost, bolest ga je prekinula u tome.


14.12.2020. Zagreb
Poziv na besplatne interaktivne on-line radionice za trenere “Kako biti trener u doba korone?”

Poštovane članice,

u cijelosti donosimo obavijest Sekcije za psihologiju sporta i tjelesnog vježbanja Hrvatskog psihološkog društva:

Poštovani /Poštovana,

obavještavamo Vas da Sekcija za psihologiju sporta i tjelesnog vježbanja Hrvatskog psihološkog društva organizira besplatne interaktivne on-line radionice pod nazivom “Kako biti trener u doba korone?”

Potaknuti situacijom u kojoj se nalazimo zbog epidemije koronavirusa odlučili smo ponuditi podršku sportskim trenerima mlađih dobnih kategorija koji su u ovom trenutku najpogođeniji situacijom sa zatvaranjem dvorana, ukidanjem treninga i sportskih natjecanja. Rezultati istraživanja u doba korone pokazuju zabrinjavajući intenzitet narušenosti mentalnog zdravlja građana Republike Hrvatske i činjenicu da veliki broj djece i mladih izjavljuje kako  im je nedostatak sportskih aktivnosti jedna od posljedica pandemije s kojom se najteže nose. Vođeni ovim rezultatima i znajući koliko je kvalitetan odnos sa trenerom važan za psihološku dobrobit djece i mladih odlučili smo svojom aktivnošću doprinijeti smanjenju negativnih psiholoških posljedica pandemije.

Putem besplatnih interaktivnih on-line radionica pod stručnim vodstvom licenciranih sportskih psihologa trenerima mlađih dobnih kategorija i ostalim zainteresiranim trenerima nastojimo pružiti podršku i dati smjernice za rad u specifičnim uvjetima u ovim izazovnim vremenima.

Interaktivne radionice održat će se on-line putem Zoom aplikacije u 7 termina od 17. do 22. prosinca 2020. godine prema rasporedu u prilogu. Predviđeno trajanje pojedine radionice je 1 sat i 15 minuta. Zbog ograničenog broja mjesta, 30 sudionika po radionici, molimo sve zainteresirane da se za sudjelovanje prijave putem linkova koji se nalaze uz svaki ponuđeni termin radionice najkasnije 2 dana prije termina radionice. Sve detalje, upute i linkove na Zoom sastanak treneri će dobiti na mail nakon prijave, a po završenoj radionici dobit će i potvrdu o sudjelovanju te materijale.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja možete se javiti na mail: sekcija.psihologijasporta.hpd@gmail.com

 

 

Datum i vrijeme

Voditelj/ica

Link za prijavu na radionicu:

1.

četvrtak, 17.12.2020. u 18:30 sati

Ivana Sadaić, prof.psih. i Rebeka Prosoli, mag.psych.

https://forms.gle/urAgEYuMfKPsdgcB8

 

2.

petak, 18.12.2020. u 18:30 sati

prof.dr.sc. Renata Barić i Matea Karlović, mag.psych.

https://forms.gle/E5fhtr1939BTKMkk7

 

3.

subota, 19.12.2020. u 10:00 sati

Vesna Hude, prof.psih. i Ivana Sadaić, prof.psih.

https://forms.gle/BeBMstvos6fCmmNg7

 

4.

nedjelja, 20.12.2020. u 18:30 sati

Matej Fiškuš, mag.psych. i Davor Jakšić, mag.psych.

https://forms.gle/7YxeM3VGHA5GYGzt8

 

5.

ponedjeljak, 21.12.2020. u 11:00 sati

Dubravka Martinović, univ.dipl.psih. i Omer Ćorić, prof.psih.

https://forms.gle/e38zVvx5feHGbXH26

 

6.

ponedjeljak, 21.12.2020. u 18:30

Vedrana Radić Brajnov, prof.psih. i Nataša Stefanovski, prof.psih.

https://forms.gle/7TzWhfT3wgA5cUg26

 

7.

utorak, 22.12.2020. u 11:00 sati

Luka Škrinjarić, mag.psych. i Sanja Petrić, mag.psych.

https://forms.gle/DiAtLgdpQjRacU2V6

 

 

Srdačan pozdrav,

Sekcija za psihologiju sporta i tjelesnog vježbanja Hrvatskog psihološkog društva


10.12.2020. Zagreb
Svečana dodjela #BeCROactive nagrada 2020.

Poštovani,

Nacionalni koordinator Europskog tjedna sporta, Ministarstvo turizma i sporta, i ove godine u sklopu Europskog tjedna sporta organizira svečanu dodjelu #BeCROactive nagrada na kojima će nagraditi najaktivnije pojedince, radnu i obrazovnu ustanovu u 2020. godini.

Ovim putem pozivamo vas da i vi sutra, 11. prosinca 2020., od 11 sati, budete dio  virtualne dodjele nagrada koju možete pratiti na sljedećem linku https://vimeo.com/event/541772/19b5ab058b. Navedeni link također možete pronaći i na društvenim mrežama Europskog tjedna sporta (Facebook, Instagram, YouTube i Twitter) i Ministarstva turizma i sporta

U privitku vam dostavljamo i program sutrašnje dodjele nagrada.


09.12.2020. Zagreb
VAŽNO !!! Odgoda natjecanja iz Kalendara HSS-a do kraja 2020. godine !!!

 

Poštovani,

 

Zbog odluke Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani održavanja sportskih natjecanja u pojedinačnim sportovima (osim za sportaše 1.-3- kategorije) koja je na snazi do 21.12.2020. godine, obavještavamo vas o sljedećem:

 

 

  1. 1.      ODGAĐA se održavanje 3. kola 1.Walther Hrvatske lige i 2. Hrvatske lige planirano za 19.-20. prosinca.2020. Novi planirani datum održavanja 3. kola 1.Walther Hrvatske lige i 2.Hrvatske lige je 09.-10.siječnja 2021. godine o čemu će odluku donijeti Izvršni odbor Hrvatskog streljačkog saveza.

 

  1. 2.      ODGAĐA se održavanje 4. kola Hrvatske lige serijskom zračnom puškom, planirano za 12.-13. prosinca 2020. godine na vlastitim streljanama. Navedeno natjecanje planira se održati u prvom slobodnom terminu nakon prestanka važenja epidemioloških mjera o kojem će datumu odluku donijeti Izvršni odbor Hrvatskog streljačkog saveza.

 

 

Stručna služba


04.12.2020. Zagreb
OBAVIJEST - NATJECANJA DO KRAJA GODINE!!

Poštovane članice,

slijedom odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani treninga i natjecanja do 21.12.2020. godine, osim za sportaše 1. - 3. Kategorije sportaša, ovime vas obavještavamo da će Izvršni odbor HSS-a finalnu odluku o održavanju 3. kola 1. Walther hrvatske lige, 2. Hrvatske Lige te 4. kola serijske Lige donijeti najkasnije do 09.12.2020. godine.

Stručna služba